برترین لوله برای گرمایش کف
به گزارش زعفران، در فصل سرما برای گرم کردن محیط منزل، روش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام کاربرد منحصربه فرد خود را خواهند داشت. یکی از سیستم های گرمایشی محبوب در دنیای امروز، سیستم گرمایش از کف است که به علت ویژگی های مثبت فراوان، مورد استقبال عموم قرار گرفته است. در ادامه به آنالیز دقیق تر این سیستم خواهیم پرداخت.
سیستم گرمایش از کف چیست؟
سوئدی ها اولین افرادی بودند که به فکر گرم کردن کف منزل خود افتاده و برای این منظور از ذغال یاری گرفته اند. پس از آن روش های مختلفی مورد استفاده قرار گرفتند و با گذشت سال ها تمامی آن ها جای خود را به سیستم گرمایش رادیاتوری دادند. در این سیستم دمای فراوری شده از طریق مرکز گرمادهی به سایر نقاط ساختمان منتقل می شد.
سیستم گرمایش از کف در ابتدا از طریق رومیان باستان اختراع شد و امروزه در شکل جدیدتری مورد استفاده قرار می گیرد. گرما در این روش در کل محیط منزل یا محل کار منتقل شده و شما در تمامی نقاط منزل گرما را حس خواهید کرد. این سیستم به آسانی با هر نوع کفپوشی هماهنگ شده و هیچ فضایی از محیط را اشغال نخواهد نمود. سیستم گرمایش از کف از نوین ترین سیستم های گرمایشی به شمار رفته و در این روش، گرما از طریق سطح زمین به صورت یکنواخت پخش می گردد.
سیستم حرارتی گرمایش از کف که انتقال حرارت به صورت تشعشعی-تابشی سهم بسیاری در فرآیند گرمایشی آن دارد، در قیاس با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در زمینه رفاه و آسایش ساکنان ساختمان ها دارای نقاط قوت بسیاری می باشد.
در سالهای گذشته، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار رایج شده است و علت این تقاضا و توسعه روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مسائل موجود در سایر روش ها، به عنوان مثال کثیف شدن و دود زدن پرده ها و دیوارها، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها می باشد. اجرای از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می گرفته است.
نحوه عملکرد سیستم گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف به طور کلی با دو روش پیاده سازی می گردد. در روش اول از یک شبکه المنت و یک منبع برق استفاده شده و در روش دوم از لوله های تعبیه شده در کف ساختمان بهره می برند. سیستم های گرمایش از کف برقی به علت هزینه بالا، در کشور ما توجیه مالی نداشته و به همین علت معمولا گرمایش از کف از طریق لوله های تک لایه یا پنج لایه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در سیستم گرمایش ازکف انتقال حرارت و گرما از طریق لوله هایی صورت می گیرد که در کف ساختمان قرار گرفته اند. لوله هایی که در کف تعبیه می شوند باید دارای مقاومت بالایی باشند؛ به همین علت معمولا لوله های پنج لایه کاربرد بهتری دارند. مهم ترین نکته ای که باعث کیفیت دمای خروجی سیستم گرمایش از کف خواهد شد، چیدمان صحیح لوله ها در کف محیط است. یک لایه بین متریال کف ساختمان و لوله های سیستم گرمایشی وجود دارد تا از اتلاف انرژی جلوگیری نموده و آسیبی به کف ساختمان وارد نگردد. فاصله بین لوله ها باید متناسب باشد تا گرما در تمام محیط جریان پیدا کند.
برترین لوله برای گرمایش کف
انتخاب لوله مناسب برای تعبیه در کف منزل از اهمیت زیادی برخوردار است و معین کننده هزینه نهایی هم خواهد بود. در سیستم های گرمایش از کف از دو نوع لوله تک لایه و پنج لایه استفاده می گردد که هر کدام ویژگی های مختص به خود را دارند. برای انتخاب لوله مناسب باید به نوع کاربری ساختمان و شرایط محیط دقت کرد و سپس با توجه به ویژگی های هر لوله، یکی از آن ها را انتخاب کرد.
مزایا و معایب لوله پنج لایه در گرمایش کف
لوله های پنج لایه از دو لایه چسب قوی، یک لایه عایق و دو لایه پلیمری تشکیل شده اند و به همین علت مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می دهد. این لوله ها قادر خواهند بود دمای 95 درجه سانتی گراد را با فشار 10 بار تحمل نموده و به شما اجازه خواهد داد در دماهای مختلف بتوانید آن را مورد استفاده قرار دهید. در ساختمان هایی که فشار سیستم بالا است، به شما توصیه می کنیم که از لوله پنج لایه برای سیستم گرمایش از کف خود بهره ببرید.
ویژگی های لوله پنج لایه یا PEX
- امکان نصب آسان بدون احتیاج به جوشکاری
- دارای ضریب انبساط طولی پایین
- مقاوم در برابر ضربات قوچی آب
- مقاومت بالا در برابر یخ زدگی
- عدم خوردگی و پوسیدگی
- انعطاف پذیری فوق العاده
- دارای مقاومت مکانیکی
- فراوری ضایعات کم
- عدم نفوذ اکسیژن
- وزن بسیار سبک
- تحمل فشار بالا
مزایا و معایب لوله تک لایه در گرمایش کف
لوله های تک لایه به نسبت لوله های پنج لایه مقاومت کمتری در برابر دما داشته و تا دمای 70 درجه سانتی گرادی تحمل دارند. دما در سیستم های گرمایش از کف نمی تواند به بیش از 45 درجه سانتی گراد برسد، به همین علت در این مورد تفاوت زیادی با لوله های پنج لایه نخواهد داشت. در مکان هایی که فشار سیستم بالا نیست و در حد متعادلی نگه داشته می گردد، می توانید از لوله تک لایه بدون هیچ نگرانی بهره ببرید. لوله های تک لایه ضریب انبساط طولی و حجمی بالاتری نسبت به لوله های پنج لایه داشته و در برابر یخ زدگی بسیار مقاوم عمل خواهد نمود. این ویژگی سبب می گردد لوله تک لایه گزینه مناسب تری برای مکان هایی باشد که امکان یخ زدگی در آن ها وجود دارد.
مزیت های لوله پلیمری تک لایه
- مقاومت در برابر خوردگی
- عدم رسوب پذیری
- تحمل فشار بالا
- انعطاف پذیری
- زیبایی ظاهری
- اجرای آسان
- وزن سبک
با وجود تمام مزیت هایی که لوله پلیمری تک لایه یا لوله سفید از خود نشان داد، باز هم به علت معایب زیر اجرای سیستم گرمایش از کف با لوله سفید امکان پذیر نمی باشد.
معایب لوله های پلیمری تک لایه
- بالا بودن ضریب انبساط طولی در حرارت
- عدم مقاومت در برابر آتش سوزی
- عدم مقاومت مکانیکی
- نفوذ پذیری اکسیژن
- تحمل دمایی پایین
- ایجاد ضایعات بالا
سخن پایانی
از لحاظ کارایی لوله پنج لایه و لوله تک لایه کارایی مناسب برای استفاده در سیستم گرمایشی خواهند داشت اما قیمت مساله ای است که باید به آن توجه زیادی گردد. قیمت لوله های پنج لایه بالاتر از لوله های تک لایه است. لوله های پنج لایه روند فراوری پیچیده ای دارند و به همین علت هزینه نهایی خرید آن ها هم بیشتر از سایر مدل ها خواهد بود.
منبع: اتاق