طرز تهیه آبگوشت ماهی لنجو، دستور پخت اصیل و خوشمزه
به گزارش مجله زعفران، آبگوشت ماهی یا همان لنجو یکی از غذاهای محلی و سنتی جنوب کشور به ویژه در سواحل چابهار و بندرعباس است که طعمی خاص و بی نظیر دارد. طرز تهیه آبگوشت ماهی (لنجو) ترکیب ماهی تازه با دوغ محلی، ادویه های تند و معطر جنوبی و روغن محلی باعث می گردد این غذا نه تنها عطر و طعم متفاوتی داشته باشد، بلکه خواص غذایی فوق العاده ای هم ارائه دهد.

لنجو نوعی آبگوشت دریایی است که به علت استفاده از دوغ، بافتی سبک تر از آبگوشت های گوشتی دارد و به ویژه برای کسانی که در پی تجربه غذاهای محلی هستند، انتخابی بی نظیر محسوب می گردد.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت ماهی (لنجو)
- پیاز میانه 1 عدد
- دوغ محلی 3 پیمانه
- ماهی تازه (ترجیحا سنگسر یا هامور) چند تکه
- روغن محلی یا روغن کنجد 2 قاشق غذاخوری
- ادویه محلی چابهار به اندازه لازم
- نمک، زردچوبه، فلفل سیاه یا قرمز به اندازه لازم
طرز تهیه آبگوشت ماهی (لنجو)
مرحله اول: آماده سازی ماهی و پیاز
در آغاز کار، پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کنید و داخل قابلمه ای مناسب با اندازهی روغن محلی تفت دهید تا رنگ آن طلایی گردد. اضافه کردن زردچوبه و کمی فلفل در این مرحله باعث می گردد عطر و طعم خوراک غلیظ تر گردد. ماهی ها را که از قبل تمیز نموده اید و به قطعات میانه تقسیم شده اند، اضافه کنید. این کار باعث می گردد ماهی طعم اولیه ای خوش بو پیدا کند و بوی زهم آن از بین برود. دقت کنید حرات کم باشد تا بافت ماهی خرد نگردد.
مرحله دوم: افزودن دوغ محلی
پس از کمی سرخ شدن ماهی، نوبت به اضافه کردن دوغ می رسد. دوغ بهتر است تازه و ترجیحا محلی باشد تا طعم اصیل لنجو به دست آید. دوغ را به آرامی داخل قابلمه بریزید تا با مواد مخلوط گردد. اجازه دهید روی حرارت ملایم بجوشد. در این مرحله، مهم است که حرارت زیاد نباشد تا دوغ نبرد و به صورت خامه ای باقی بماند. جوشیدن تدریجی باعث می گردد طعم دوغ و ماهی به خوبی در هم ترکیب شوند.
مرحله سوم: افزودن ادویه و طعم دهنده ها
زمانی که دوغ آغاز به بخار شدن و جا افتادن کرد، ادویه های محلی چابهار را به ترکیب اضافه کنید. این ادویه ها معمولا شامل ترکیبی از زیره، تخم گشنیز، دارچین و ادویه های مخصوص دریایی هستند که در بازارهای محلی یافت می شوند. افزودن کمی فلفل قرمز یا سیاه هم باعث خوش طعم تر شدن غذا می گردد. در این مرحله، در قابلمه را نیمه باز بگذارید تا مواد به آرامی قل بزنند و عطر ادویه در کل فضا پخش گردد.
با ادویه های چابهار به راحتی می توانید از پس طرز تهیه آبگوشت زابلی بربیایید.
نکته: البته معمولا مردم منطقه زابل سیستان و بلوچستان برای تهیه این غذا از یک ادویه ویژه با نام آچار استفاده می نمایند.
مرحله چهارم: جا افتادن آبگوشت ماهی
اجازه دهید غذا حدود 30 تا 40 دقیقه روی حرارت ملایم بماند تا ترکیب دوغ، ماهی و ادویه ها غلیظ گردد و حالت یک آبگوشت واقعی پیدا کند. در این زمان، ماهی کاملا پخته و نرم می گردد و طعم ترش و دلپذیر دوغ در آن نفوذ می نماید. این مرحله مهم ترین بخش تهیه لنجو است زیرا اندازه حرارت و مدت زمان پخت، کیفیت نهایی غذا را مشخص می نماید. آبگوشت لنجو باید غلظتی شبیه خورش داشته باشد، نه خیلی رقیق و نه بیش از حد سفت.
مرحله پنجم: سرو نهایی
بعد از اینکه غذا به بافت و طعم دلخواه رسید، حرارت را خاموش کنید. آبگوشت ماهی لنجو معمولا همراه با نان محلی مثل تافتون یا نان سنگک سرو می گردد. در بعضی منطقه ها جنوبی، این غذا را با برنج ساده هم مصرف می نمایند. می توانید برای زیبایی و طعم بهتر، کمی سبزی تازه مثل گشنیز یا جعفری خرد شده روی غذا بریزید. سرو این آبگوشت داغ در کنار ترشی محلی و سبزی خوردن، تجربه ای فراموش نشدنی از سفره های جنوبی خواهد بود.
نکات تکمیلی در تهیه آبگوشت ماهی لنجو
آبگوشت ماهی لنجو یک غذای محلی با اصالت جنوبی مثل قلیه ماهی است که برای خوشمزه و جا افتاده شدن، به رعایت چند نکته کلیدی احتیاج دارد. انتخاب نوع ماهی تازه، استفاده درست از دوغ، اندازه مناسب ادویه های محلی و حتی روش سرو می تواند طعم نهایی غذا را تغییر دهد. اگر بخواهید این غذا را با سبک های مختلف محلی یا حتی شبیه به دیگر خوراک های ماهی درست کنید، رعایت این نکات یاری بزرگی به شما خواهد نمود.
انتخاب ماهی مناسب در تهیه آبگوشت لنجو
برای اینکه غذا خوش طعم گردد، بهتر است از ماهی های گوشتی مثل سنگسر یا هامور بهره ببرید. در بعضی منطقه ها جنوبی، طرز تهیه آبگوشت کله ماهی هم رایج است که طعمی خاص و متفاوت دارد. طرز تهیه دمپختک بوشهری از دیگر غذاهای جنوبی است که می توانید آن را در خبرنگاران بخوانید.
دستور تهیه لنجو به سبک بندری
اگر هوادار غذاهای پر ادویه و تند هستید، می توانید لنجو را با الهام از آبگوشت ماهی بندری بپزید. در این روش از فلفل قرمز بیشتر و ادویه های تندتر استفاده می گردد تا غذا طعمی آتشین پیدا کند.
استفاده از دوغ در دستور تهیه لنجو
در بعضی منطقه ها، به خصوص در نسخه های بومی، لنجو با دوغ فراوان تهیه می گردد. این روش شباهت زیادی به طرز تهیه کله ماهی با دوغ دارد و باعث می گردد غذا سبک تر و زودتر هضم گردد.
تنوع منطقه ای در طرز تهیه لنجو
در شمال ایران گاهی این غذا را شبیه به طرز تهیه کله ماهی شمالی آماده می نمایند. تفاوت اصلی در ادویه ها و سبزیجات معطر شمالی است که طعمی ملایم تر و بومی تر به آن می دهد. طرز تهیه کته میگو در خبرنگاران بخوانید.
سرو لنجو به شکل سوپ
اگر می خواهید لنجو را سبک تر درست کنید، می توانید آن را رقیق تر بپزید و مانند سوپ کله ماهی سرو کنید. این روش برای کسانی که غذای کم چرب یا پیش غذا می خواهند، انتخاب خوبی است.
تفاوت لنجو با قلیه ماهی
لنجو گاهی با تهیه قلیه ماهی اشتباه گرفته می گردد، در حالی که تفاوت اصلی در مواد پایه است. قلیه ماهی با سبزی هایی مثل شنبلیله و گشنیز پخته می گردد، اما لنجو پایه اش دوغ است و طعمی کاملا متفاوت دارد.
منبع: کتاب کاله