غار بورنیک در روستای زیبای هرانده

به گزارش زعفران، غار بورنیک در انتهای یکی از دره های منشعب از دره طولانی و وسیع هرانده قرار گرفته است. از ژرفای دره، رودخانه پرآب نمرود جریان دارد که از شاخه های اصلی حبله رود است. آب نمرود از حوضه وسیع دامنه شمالی کوه قره داغ و دامنه های کوه میشینه مرگ سرچشمه می گیرد.

غار بورنیک در روستای زیبای هرانده

این غار در استان تهران، در 120 کیلومتری شرق شهر تهران و 12 کیلومتری جنوب غربی شهر فیروزکوه و 6 کیلومتری حاشیه جنوبی روستای هرانده قرار گرفته است.

نام غار از دو کلمه بور و نیک تشکیل شده است. بور تغییر یافته کلمه بار جهت سهولت تلفظ در اضافه شدن به کلمه نیک است. بار به معنای ساحل، کنار و جای امن است. بورنیک یا بار نیک یعنی محل امن خوب که نام پرمعنایی برای غار به دلیل موقعیت خاص قرارگیری آن است.

این غار محل امنی برای زندگی و پناه گرفتن بوده است. دهانه غار از دید نهان و به رودخانه نزدیک است. به همین دلیل غار محل امنی برای سکونت در مواقع خطر و زندگی در دوره غار نشینی بوده است.

دهانه غار به ابعاد 10 در 15 متر و بلندی 6 متر در ارتفاع 1950 متری سطح دریا قرار گرفته است. غار از 3 تالار بزرگ تاقدیسی تشکیل شده که در سقف هر کدام، شکاف (گسل) اولیه غار بخوبی نمایان است.

تالار نخست یا تالار بیرونی محوطه بزرگی و با سنگچین کردن کف شیب دار در گذشته، دو ایوان که با یکدیگر 2 متر اختلاف ارتفاع دارند بوجود آمده است.

این تالار سکونتگاه اصلی غار بوده و وجود آثاری مانند سفال های شکسته از دوره های تاریخی مختلف در آن، نشان دهنده آن است که از مراکز اصلی زیست انسانهای غارنشین به بعد بوده است.

در گوشه راست تالار دیوار دروازه دار سنگچین شده ای جلو یک دهلیز ساخته شده و احتمالا محل نگهداری احشام بوده است. در گوشه چپ تالار، دهانه ای بعرض 8 متر و بلندی 10 متر ورودی تالار دوم یا تالار اصلی غار است.

تالار دوم یا تالار اصلی غار با شیب تندی به سمت پایین می رود. این تالار دارای یک دالان نسبتا طولانی در سرانجام و دالان دیگری بسوی تالار سوم است. در ابتدا و سمت چپ تالار نیز راهرویی رابط این تالار و تالار سوم غار است.

در سرانجامی تالار یک چاه به عمق 5 متر و یک دهلیز به طول 6 متر وجود دارد. دیواره های دالان یاد شده از چکنده های گل کلمی و نخودی سفید و صورتی رنگ پوشیده شده است. دالان دیگری که ابتدای تالارهای دوم و سوم غار را به هم متصل می نماید 10 متر پهنا و 4 متر بلندی دارد.

تالار سوم غار از ابتدا تا سرانجام شیب تند سنگلاخی و لغزنده ای دارد. سرانجامی آن دهلیزی دارد که پس از 8 متر به تالاری پر از پرتگاه ختم می گردد. عمق برخی پرتگاه ها 20 متر است و این بخش غار از سنگهای ستونی و چکنده های مخروطی و کف آن از چکیده ها پوشیده شده است.

عمیق ترین سطح غار در تالار سوم و مقابل دهلیز رابط پایینی بین دو تالار، حدود 60 متر پایین تر از سطح دهانه غار واقع است. طول شعبه اصلی غار حدود 500 متر است.

منظره ها بهشت گونه دره هرانده که با بهرهجویی و بذل و بخشش آب نمرود به وجود آمده، از منطقه ها بسیار زیبا و دیدنی رشته کوههای البرز است که ناشناخته مانده. این گردشگاه گرانبها بر سر راه غار قرار گرفته است. درههای مستقر بر سر راه غار دیدنی و زیبا هستند. رنگ کانیهای دامنه راستِ دره محل استقرار دهانه غار در بیننده احساس عظمتی وصف ناپذیر ایجاد میکند.

منبع: همشهری، بیابان های ایران

گردآوری و تنظیم: تحریریه خبرنگاران

لطفا در نشر دانسته های خود کوشا باشید.

برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.

منبع: دالاهو
انتشار: 6 دی 1401 بروزرسانی: 6 دی 1401 گردآورنده: gsaffron.ir شناسه مطلب: 613

به "غار بورنیک در روستای زیبای هرانده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غار بورنیک در روستای زیبای هرانده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید