آشنایی با مضرات مصرف فست فود

به گزارش زعفران، امروزه خوردن فست فودها و خرید غذاهای بیرون بر به بخشی از عادت غذایی ما تبدیل شده است. کمتر کسی هست که خوردن زیاد فست فود را تأیید کند. بااینکه مصرف دیربه دیر فست فود ضرر چندانی ندارد، مصرف مداوم این غذاها مضرات بسیاری برای سلامت ما دارد.

آشنایی با مضرات مصرف فست فود

تاریخچه ایجاد فست فود

بر اساس منابع تاریخی، از قدیم در سطح دنیا محل های عرضه غذاهای آماده وجود داشته برای نمونه می توان گفت در روم باستان دکه های فروش نان و زیتون وجود داشته و یا در شرق آسیا دکه هایی برای عرضه نودل یا رشته فرنگی از دیرباز به فعالیت مشغول بودند. در غرب آفریقا نوعی کباب چوبی را با نام بروشت عرضه شده و در هند انواع دکه های غذای آماده از قدیم وجود داشته و امروزه نیز در شهرهای این کشور دیده می شوند.

نخستین رستوران فست فود که تقریبا به شکل امروزی به وجود آمد، اتومات نام داشت و در سال 1922 میلادی و در امریکا ایجاد شد. در این رستوران غذاهای از پیش آماده شده در محفظه های گرم نماینده شیشه ای نگهداری می شد و مشتری به وسیله دستگاه های سکه ای برای خرید آن اقدام می کرد. پس از مدتی استقبال خوبی که از این رستوران شد، باعث توسعه آن شده و با افتتاح شعبه های مختلف در امریکا، به سرعت پیشرفت کرد و در حدود بیست سال بی رقیب ماند. شعار این فست فود این بوده که ما کار مادران را کم نموده ایم. از آن پس رستوران های دیگری چون وست کسل، مک دونالد، کی اف سی؛ برگر کینگ و غیره بر وارد عرصه شده و هر کدام به نوبه خود تغییراتی در این نوع از رستوران ها داده و روش جدیدی برای ارائه غذاهای خود ارائه نموده اند.

مضرات و زیان های فست فودهابه طور کلی غذاهای آماده یا فست فودها به جهت نوع مواد به کار رفته در آن ها خوشمزه بوده و هواداران بسیاری دارند اما متاسفانه این مواد خوشمزه برای بدن انسان بسیار مضر هستند. افرادی که غذاهای آماده و فست فود زیاد مصرف می نمایند، نسبت به دیگران کالری، نمک و چربی بیشتری را دریافت می نمایند در حالی که ویتامین و مواد معدنی و مفید غذایی کمتری به بدن آن ها می رسد. بعضی از مهمترین مضرات فست فودها عبارتند از:1

چاقیاولین مشکل ناشی از مصرف غذاهای حاضری است. بیشتر این غذاها برای سلامت انسان مضر است، او را چاق می نماید، و شانس ابتلاء به دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش می دهد. مصرف زیاد فست فود سبب ایجاد چاقی به خصوص چاقی های موضعی در نواحی شکم و پهلوها می گردد که خود چاقی یکی از عوامل (ریز فاکتورهای) مهم جهت ابتلا به دیابت می باشد.

افزایش چربی های مضربیشتر غذاهای حاضری سرخ شده هستند و معمولا هم برای سرخ کردن این غذاها از روغن های نباتی جامد استفاده می نمایند. درصد اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در این روغن ها بالاست. این چربی همان چربی مضری است که می تواند در دیواره رگها رسوب نموده و آنها را مسدود کند.

خوردن نوشابهیکی دیگر از مسائل غذاهای حاضری است. نوشابه های گازدار در کنار تمام این غذاها عرضه و خورده می گردد. اسید موجود در نوشابه های گازدار موجب فرسایش مینای دندان شده و بعلاوه قند بالای این محصولات، پوسیدگی دندان ها را تسریع می نماید. به علاوه نوشابه ها فاقد ارزش غذایی بوده و به خاطر اندازه قند بالایشان دارای کالری زیادی هستند که موجب چاقی می شوند. نباید فراموش کنید که نوشابه های رژیمی هم به علت داشتن قند مصنوعی آسپارتام، اشتهاآور هستند. مصرف آب، دوغ کم نمک و بدون گاز و نوشیدنی های کم شیرین و کم کالری، سالم ترین نوشیدنی ها هستند.

کمبود مواد مغذیغذاهایی که در فست فودها طبخ می شوند، دارای ارزش غذایی پایینی از نظر ویتامین و املاح مورد احتیاج بدن هستند کمبود ارزش های غذایی یکی از مسائلی است که بچه ها و نوجوانان را در سن رشد تهدید می نماید.

اگر کودک در سنین پایین از نظر مواد مغذی کمبود داشته باشد، حتماً در دوران نوجوانی نیز دچار این مشکل خواهد بود. بچه ها و نوجوانانی که زیاد از این غذاها استفاده می نمایند دچار کمبود کلسیم و ویتامین د هستند.

پرخورییکی دیگر از مسائل این غذاهاست. وعده های غذایی فست فود از نظر میزان معمولا بزرگ تر از یک وعده غذای خانگی است. در نظر داشته باشید که انرژی موجود در این غذاها بسیار بیشتر از یک وعده غذای خانگی در همان حجم است.2

دستگاه تنفسیکالری اضافه حاصل از فست فودها موجب اضافه وزن و درنتیجه چاقی می گردد. چاقی خطر اختلالات تنفسی مانند آسم و تنگی نفس را افزایش می دهد. اضافه وزن بر قلب و ریه فشار وارد می نماید و موجب می گردد با کمترین تنش، فرد به سختی بیفتد. به این ترتیب ممکن است تنفس تان در هنگام راه رفتن، بالارفتن از پله ها یا ورزش با سختی همراه گردد. تأثیر فست فودها در افزایش خطر بیماری های تنفسی در بچه ها نیز به اثبات رسیده است. براساس بعضی پژوهش ها بچه های که 3 بار در هفته فست فود می خورند، بیش از دیگران در خطر ابتلا به آسم قرار دارند.

دستگاه عصبی مرکزیشاید فست فودها در مدت کمی گرسنگی تان را رفع نمایند، ولی در درازمدت اثرات بدی از خود برجای می گذارند. احتمال بروز افسردگی در افرادی که زیاد فست فود و شیرینی های تولید شده می خورند، 51درصد بیشتر است از کسانی که اندازه بسیار کمی از این گونه مواد غذایی را مصرف می نمایند.

دستگاه پوششی (پوست، مو و ناخن)غذایی که می خورید، بر ظاهر پوست تان اثر می گذارد. در گذشته تصور بر این بود که شکلات و غذاهای چرب مانند پیتزا باعث بروز جوش های پوستی می شوند، اما براساس اعلام مایو کلینیک (یکی از مراکز و دانشگاه های بسیار معتبرِ علوم پزشکی در دنیا) عامل این جوش ها کربوهیدرات ها هستند. غذاهای سرشار از کربوهیدرات موجب جهش ناگهانی قند خون می شوند و این افزایش ناگهانی قند خون عاملی می گردد برای به وجودآمدن جوش ها.

براساس یکی از پژوهش های اجرا شده در این رابطه، احتمال بروز اگزما در بچه ها و نوجوانانی که حداقل 3 بار در هفته فست فود می خورند، بیشتر از هم سالان شان است. اگزما نوعی بیماری پوستی است که می تواند موجب خارش، قرمزی و تورم پوست گردد.

دستگاه اسکلتی بدن (استخوان ها)کربوهیدرات موجود در فست فودها و غذاهای تولید شده می تواند باعث افزایش اسید در دهان تان گردد. افزایش اسیدِ دهان نیز موجب تجزیه مینای دندان می گردد. با نابودی مینای دندان فرصت برای باکتری ها فراهم می گردد که کنترل را به دست بگیرند و حفره هایی در دندان ایجاد نمایند. بعلاوه چاقی می تواند بر تراکم استخوان و توده عضلات نیز اثری منفی بگذارد. احتمال شکستگی های استخوان در افراد چاق بیشتر است. انجام تمرینات ورزشی به منظور عضله سازی و یاری به استخوان ها لازم است. بعلاوه باید رژیم غذایی به شکلی باشد که تاحدامکان موجب کاهش تراکم استخوان نگردد.3

زوال عقلفست فود و زیاد خوردن آن می تواند باعث زوال عقل گردد. علتش هم چربی های موجود در فست فودها است که کم هم نیستند. بعلاوه این چربی ها احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم را هم زیاد می نمایند.

بدخلقیاگر در حالت عادی روزهایی هست که شما بدخلقی می کنید، با خوردن بیش از میزان فست فود این حالت بدتر هم می گردد. تحقیقات نشان داده خوردن فست فود روی خلق و خوی انسان هم تاثیر می گذارد.

اعتیادفست فود شدیدا اعتیاد آور است و افرادی که زیاد فست فود می خورند نه تنها به خوردن این نوع غذا عادت می نمایند، بلکه اشتیاقشان برای خوردن هر نوع غذایی هم بیشتر می گردد.4

پی نوشت:

1.www.salamatnews.com

2.www.bartarinha.ir

3.www.chetor.com

4.www.derang.ir

منبع: راسخون
انتشار: 25 آبان 1400 بروزرسانی: 25 آبان 1400 گردآورنده: gsaffron.ir شناسه مطلب: 293

به "آشنایی با مضرات مصرف فست فود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با مضرات مصرف فست فود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید